Motown al ruim een halve eeuw jong

De naam Motown heeft een magische klank. Het van oorsprong Tamla Motown-label werd in 1959 opgericht door Berry Gordy in Detroit. De componist van Jackie Wilsons 'Reet Petite' begon met een bescheiden investering platen te maken in zijn opname-studio aan de West Grand Boulevard nummer 2648 in Detroit, later bekend als Hitsville USA. William 'Smokey' Robinson wordt vice-president van het bedrijf.

Motown is overigens de afkorting van 'Motor Town', bijnaam voor de stad Detroit met zijn auto-industrie. Tegenwoordig is Motown eigendom van de Universal Music Group, het grootste muziekconcern ter wereld.

Motown sound

In de loop der jaren bleken al die platen uit Gordy's studio de zgn ‘Motown-sound’ te hebben. Kenmerkend voor dat geluid is, dat ieder instrument zodanig werd opgenomen en in de stereo-mix gezet, dat de instrumenten als het ware een eigen plek in het geluidsbeeld opeisten. Het was niet zo gek dat de liedjes van Motown herkenbaar klonken, want ze werden bijna allemaal ingespeeld door de huisband The Funk Brothers. Check de documentaire ‘Standing in the Shadows of Motown’ (2002) en je wordt meegezogen in het leven van de muzikanten van die band. Die zijn altijd anoniem op de achtergrond gebleven, maar waren gezamenlijk wel verantwoordelijk voor dat specifieke Hitsville USA-geluid. Er wordt wel eens gezegd dat bassist James Jamerson, drummer Benny Benjamin en pianist Earl van Dyke hebben meegespeeld op meer nummer-1 hits dan Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones en The Beach Boys bij elkaar hebben gemaakt.

Motown artiesten

Veel bekende artiesten zijn bij Motown begonnen: Michael Jackson en zijn broers (The Jackson Five), The Temptations, Diana Ross en The Supremes, Marvin Gaye, Lionel Richie en The Commodores, Boyz II Men, Stevie Wonder, Shanice, The Four Tops, Smokey Robinson en The Miracles, Mary Wells, The Undisputed Truth, Gladys Knight met haar Pips en Rick James. Op deze 'Magic of Motown'-website zie je de tien belangrijkste boegbeelden telkens aan de rechterkant van de pagina belicht.

Originele muziekbanden

Als eerbetoon aan de bekende Hitsville USA-sound gebruikt 'Magic of Motown', als enige officiŽle Motown - soulshow, alleen de originele muziekbanden van Motown.